RSS
sobota, 17 kwietnia 2010
Koreczki po wiejsku

Składniki na 8 koreczków:
10 dkg miesa mielonego wieprzowego,
3 plastry boczku wędzonego grubości 0,5 cm
1 jajko,
1 łyżka bułki tartej
10 dkg żółtego sera
2 ogórki kiszone
4 plasterki szynki
2 kromki pieczywa białego
3 rzodkiewki
pół pęczka szczypiorku
kilka zieranek kukurydzy z puszki (niekoniecznie)

Dip:
1 łyżka majonezu,
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
szczypta papryki czerwonej słodkiej
sól

 

Boczek kroimy w drobną kostkę  i podsmażamy na patelni na złote skwareczki.

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, podsmażony boczek (wraz z odrobiną tłuszczu ze smażenia), posiekany szczypior, bułkę tartą, doprawiamy solą (nie za duzo ze względu na boczek) i pieprzem do smaku. Formujemy małe
klopsiki.

Połowę sera ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Uformowane klopsiki obtaczamy w startym serze i smażymy z każdej strony
na złoto na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu powstanie pyszna, chrupiąca serowa otoczka.

Kromki pieczywa okrawamy ze skórek i wycinamy kwadraty. Takiej samej wielkosci kwadraty wycinamy również z pozostałego sera.  

Na wykałaczki nakłówamy kolejno: pieczywo, ser, klopsika, plasterek ogórka kiszonego, szynkę, rzodkiewkę i wykańczamy ziarenkiem kukurydzy.

Podajemy z dipem czosnkowym.

07:31, zbyniu101
Link Dodaj komentarz »
Archiwum
Zakładki: